„Istoria, spunea scriitorul și publicistul francez Raimond Queneau, este știința nenorocirii oamenilor”. Secolul XX o confirma cu prisosonță. Acum, după atîțea ani, ne-ntrebăm cum de-au supraviețuit străbuneii, buneii și parinții noștri, ba mai mult, cum de n-au rătăcit în negura deznădejdii icoana pură a speranței?… Și ne dăm seama, că în pofida tuturor cataclismelor fizice și morale ce s-au abătut pe această palmă de pămînt, n-am fost dărîmați definitiv, c-avem și am avut de spus și noi un cuvînt în zbuciumata istorie a lumii.
Filmul „Golgota Basarabiei” scoate la iveală doar un început al șirului de dezvăluiri ce au loc în urma desecretizării arhivelor KGB-ului. Rămîi uluit de numărul imens de dosare și ai impresia ca o bună parte a țării sovietice s-a aflat sub stricta supraveghere a cekiștilor de la Moscova. Te ia groaza vazînd șirul nesfîrșit de condamnări, în spatele carora se află destinele unor oameni injoșiți și omorîți fără de vină pentru simplul fapt ca nu erau pe placul acestui regim sîngeros — regimul comunist.
Pelicula abundă cu cadre documentare înfioratoare, în care oamenii erau impuși să-și sape singuri propria groapă, dupa care erau împușcați cu sînge rece și îmbrînciți fără milă în ea, cadre în care se produc execuții publice de spînzurare a oamenilor neloiali regimului comunist, spectatorii acestor execuții fiind impuși să aplaude cu zîmbetul înghețat pe buze „curățirea” de dușmani a societății socialiste, cadre cu efectuarea deportărilor în Siberia în trenuri de marfă, fără hrană și apă, a zeci de mii de oameni intelectuali și țărani gospodari ai acestui pământ oropsit.
„Cine nu are memoria istoriei, riscă sa o repete”, spunea filozoful și scriitorul american George Santayana. Fiind realizat în memoria tuturor victimelor știute și neștiute ale regimului totalitar comunist din Moldova și din fosta Uniune Sovietică, filmul „Golgota Basarabiei” scoate la iveală cele mai oribile crime savîrșite de către regimul totalitar comunist: teroarea politică, represiunile și deportările în masă, foametea organizată, colectivizarea forțată a gospodariilor țărănești, devastarea și profanarea bisericilor și mănăstirilor, distrugerea culturii și a patrimoniului național, acțiunile de alterare a conștiinței naționale, impunerea unei limbi artificiale și a unei identități contrafacute ideologic etc.
In memoria tuturor victimelor stiute si nestiunte ale regimului totalitar comunist din Moldova si din fosta Uniune Sovietica
|